فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، پاییز 1394)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، پاییز 1394)

  • 170 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن یعقوبیان* صفحه 5
    فرهنگ از منظر استاد مطهری، در یک معنای خاص، به معنای اندوخته های معنوی اسلام است و نسبت با اسلام، که دینی فرهنگ ساز است، ذیل دین قرار می گیرد. اما فرهنگ در یک معنای عام، به عنوان بعد معنوی تمدن و با رویکردی انسان شناسانه، مجموعه اندوخته های معنوی یک ملت و جامعه است که دارای تعاملی دو سویه با دین است؛ تعاملی که مبتنی بر حقیقت و حقیقت جویی است. بر اساس این تعامل دو سویه، دین با تایید مقوله هایی از فرهنگ های مختلف، فرآورده های صحیح و حقیقی را تغذیه می کند و چون خود نیز شعار هایش مبنی بر حقیقت است و نسبت به رنگ و نژاد و طبقه، بی رنگ و «لابشرط» است، اقوام و ملیت های مختلف بر اساس حقیقت جویی به استقبال معرفتی آن می روند. انسان شناسی مبتنی بر نظریه فطرت حقیقت جویانه، جامعه شناسی مبتنی بر نوع واحد جوامع، معرفت شناسی مبتنی بر ادراکات حقیقی و مطلق نیز مبانی این دیالوگ را تبیین می کنند. دین اسلام، دین حیات و زندگی است. بر اساس این حیات، دارای دانایی و توانایی است که مدار جذب و دفع فرهنگی اسلام را شکل می دهند. تقسیم فرهنگ به والا و عامیانه، بی مکانی و بی زمانی حقایق دینی، نخبه گرایی فرهنگی، نگاه مثبت به نقش مردم در مخاطب شناسی و فضای باز فرهنگی از دیگر ویژگی های اندیشه فرهنگی استاد مطهری است.
    کلیدواژگان: دین، فرهنگ، رابطه دین و فرهنگ، استاد مطهری
  • مهدی سبحانی نژاد*، علی مقدم زاده، حسن نجفی صفحه 23
    این پ‍ژوه‍ش، با هدف بررسی راه کارهای موثر نهادینه سازی فرهنگ ایثار و شهادت در مدارس از نظر دبیران دوره متوسطه شهر قم صورت پذیرفته است. روش پژوهش «توصیفی» از نوع پیمایشی و رویکرد آن نیز کاربردی است. جامعه آماری شامل دبیران دوره متوسطه شهر قم (2925 نفر) بوده که در سال 1393-1394 مشغول به تدریس بودند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه محقق ساخته روا و پایا بوده و نتایج پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی بررسی و تحلیل شد. ع‍م‍ده ت‍ری‍ن یافته های پ‍ژوه‍ش بیانگر آن است که: 1. از نظر دبیران، در میان راه کارهای چهارگانه موثر بر نهادینه سازی فرهنگ ایثار و شهادت در مدارس، راه کارهای آموزشی با میانگین 21/4 بیشترین، و راه کارهای پژوهشی با میانگین 2 کمترین تاثیر را دارند. 2. در بیشتر سوالات بین نظرات پاسخ گویان از لحاظ عوامل جمعیت شناسی تفاوت معناداری در سطح 05/0 < p ملاحظه نمی شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایثار و شهادت، دوره متوسطه، راه کارها، نهادینه سازی
  • کاظم حاجی زاده، حمید دهقانیان* صفحه 41
    نام مکان، نقش قطعی در هویت بخشی به مکان و افراد ساکن در آن ایفا می کند. معنابخشی به فضا از طریق سازوکارهای متعددی انجام می شود که نام گذاری، تنها یکی از آنهاست. مرز میان نام ها، به مرز میان مکان ها تبدیل می شود؛ در واقع، این نخستین گام برای هویت یابی مکان است که در معنابخشی به زندگی و تعاملات اجتماعی، نقش به سزایی ایفا می نماید. این مقاله، شهر تهران را از منظر نام گذاری، نام مکان ها، مضامین آنها در دوره های قبل و بعد از انقلاب با توجه به تغییرات هویتی صورت گرفته در این دوران، مورد بررسی قرار داده و تلاش شده به نقاط مهم و برجسته این بحث بپردازد. این پژوهش با روش توصیف غنی و با بهره گیری از تکنیک های طبقه بندی و آماره های توصیفی نام محله ها و شهرک های تهران که حدود 500 مورد بوده، گردآوری و مورد تحلیل قرار داده است. نتایج حاکی از آن است که نام های برگرفته از اسامی انسانی، که دلالت بر تقدس رهبر، قهرمان، فرمانروا، حاکم داشته و نام های که مرکب از واژه «آباد» که می تواند دلالت بر سابقه زندگی روستایی در این مناطق داشته باشد، دارای بیشترین فراوانی هستند. سیاست قدرت حاکم در نام گذاری اماکن در هر دوره و ضرورت توجه مدیریت و برنامه ریزی شهری به دوگانگی زیستی – کالبدی، با توجه به تغییرات پرشتاب تحولات فضای شهری در سال های اخیر از جمله یافته های این پژوهش می باشد.
    کلیدواژگان: فضا، محله، مکان، نام گذاری، نظام ارزشی، هویت مکانی
  • مصطفی همدانی*، سید محمد جواد وزیری فرد صفحه 63
    اخلاق، مهم ترین حوزه در فرهنگ اسلامی است و رادیو معارف رسانه ای است که رسالت خود را ترویج معارف، به ویژه مکارم اخلاقی قرار داده است. این تحقیق، با رویکردی توصیفی– تحلیلی، با هدف بررسی میزان انطباق محتوایی برنامه های اخلاقی رادیو معارف با الگوی اخلاق اسلامی به تحلیل محتوای نمونه ای که با روش طبقه ای و منظم از برنامه های این شبکه انتخاب شده، می پردازد. این تحقیق در چارچوب الگوی اخلاق اسلامی که از کتاب جامع السعادات استخراج شده، انجام گرفته و مطالعه خود را بر اساس نمونه ای که با روش طبقه بندی سیستماتیک انتخاب شده، قرار داده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که این برنامه ها در بیشتر موارد دارای انطباق کامل با الگوی اخلاق اسلامی نیستند؛ به این معنا که بسیاری از ابعاد، خرده ابعاد و مولفه های مباحث اخلاق اسلامی، در این برنامه ها بیان نشده اند. همچنین مباحث بسیاری خارج از الگوی اخلاق اسلامی در این برنامه ها مطرح می شوند که این به کم وزن شدن سهم اجزای اصلی الگو در برنامه ها انجامیده است.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، رادیو معارف، برنامه رادیویی، برنامه های اخلاقی رادیو معارف
  • زهره عالی نسب، سیف الله فضل اللهی قمشی*، حسین کریمیان صفحه 87
    هدف این تحقیق، بررسی وضعیت عوامل دانش آفرینی و سیاست های شکل گیری و تقویت آنها در دانشگاه های دولتی استان بوشهر، از دیدگاه اعضای هیئت علمی است. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و جامعه آماری اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی استان بوشهر در سال تحصیلی 92-93 بودند. برای تحلیل داده ها، علاوه بر روش های توصیفی از روش های استنباطی از جمله آزمون T برای مقایسه میانگین و تحلیل واریانس در قالب نرم افزار SPSS و EVIEWS استفاده شده است. نتایج نشان داد: راهبردهای مربوط به فرهنگ سازمانی و نظام آموزش و توانمندسازی، بر فرایند دانش آفرینی نقش مثبت داشته و در مورد ساختار سازمانی، ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت، نظام جذب نیروی انسانی، مراکز پژوهشی، نقش منفی راهبردهای فعلی بر فرایند دانش آفرینی پذیرفته شده است. همچنین بین دیدگاه آزمودنی ها در خصوص وضعیت مولفه های فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، تجهیزات کالبدی، ارتباط با صنعت، ارتباطات علمی و بین المللی مراکز پژوهشی، در دانشگاه های بوشهر تفاوت معنی داری وجود ندارد. فرهنگ سازمانی، نظام آموزش و توانمندسازی و نظام ارزشیابی و جبران خدمات، به ترتیب دارای کمترین نقاط ضعف در میان عوامل دانش آفرینی می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، دانش آفرینی، عوامل دانش آفرینی، هیئت علمی
  • محسن منطقی* صفحه 109
    مدیران فرهنگی مدیرانی هستند که به تناسب جایگاه های گوناگون شغلی در سازمان ها، عهده دار فعالیت های فرهنگی کشور هستند. اینان در سطوح راهبردی، پشتیبانی و یا اجرایی مشغول فعالیت اند. مدیران جامعه اسلامی باید تلاش کنند که با استفاده از قرآن کریم، توانایی های خود را برای اداره سازمان ها افزایش دهند. از آموزه های قرآن کریم استفاده می شود که این مدیران باید مهارت های متعددی را دارا باشند تا بر اساس آنها، به اداره فرهنگی جامعه بپردازند. هدف این پژوهش، شناخت مهارت های مدیران از نگاه قرآن است. روش تحقیق «تحلیلی – توصیفی» بوده و با اتکا به برداشت های تفسیری و استنباطی از کتب تفاسیر قرآن صورت گرفته است. در این تحقیق، تلاش شده است با بهره گیری از یافته های دانش مدیریت، مهارت های مدیران فرهنگی از قرآن کریم استنباط گردد. در این تحقیق، مهم ترین مهارت های مدیران فرهنگی، یعنی «هوش فرهنگی»، «تنوع فرهنگی»، «رهبری فرهنگی»، «تفکر راهبردی فرهنگی»، تحقیق و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مهارت فرهنگی، مدیریت، هوش فرهنگی، تنوع فرهنگی، رهبری فرهنگی، تفکر راهبردی
  • محمد فولادی*، مریم حسن پور صفحه 133
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی، در پی تحلیل جامعه شناختی معنا، مفهوم، نقش، جایگاه و کاربرد نمادها در زندگی است و بر این باور است که زندگی اجتماعی بشر بدون نماد و نشانه، امکان تداوم ندارد. به طورکلی، عرصه ای از زندگی بشر را نمی توان سراغ گرفت که نمادین و رمزآلود نباشد؛ چرا که انسان موجودی اجتماعی است و لازمه زیست اجتماعی، تعامل، تبادل فکر و اندیشه، و رابطه با همنوعان است که به نوبه خود، نیازمند بهره گیری از نمادها است. ابزارهای این تعامل، زبان، خط، کتابت، ایما، اشاره، رمز، نشانه، و نماد می باشد که همچون فضای پیرامون،زندگی بشر را احاطه کرده و بر او سلطه می راند، به گونه ای که بدون فهم معنای این نمادها، تعامل و برقراری ارتباط با دنیای پیرامون امکان پذیر نخواهد بود. کارکرد نمادها در زندگی بشر، بیشتر مشارکتی، انسجام بخشی و بیانگر پایبندی و تعلق افراد یک جامعه به یک ملت و فرهنگ خاص است. دو کارکرد مهم نمادها در عرصه معماری و زیستگاه اجتماعی او، «بیان معنا» و «ایجاد حس هویت» می باشد. هر نماد و نشانه ای در این عرصه، تجلی حس تعلق و احساس وابستگی به فرهنگ و جامعه ای خاص است. این نشانه ها به دلیل آنکه در زندگی روزمره تکرار می شوند، حس خاصی از معنا و هویت را تقویت می کنند.
    کلیدواژگان: نماد، نشانه، رمز، کد، نمادگرایی، نماد و فرهنگ
  • نمایه الفبایی مقالات و پدیدآورندگان سال ششم (شماره های 24 - 21)
    صفحه 153
|
  • Mohammad Hasan Yaqubian* Page 5
    According to Ayatollah Motahari, culture has a particular meaning; that is, the spiritual asset of Islam and it is considered to have association with Islam, which is a culture-creating religion. However, in its broad sense, culture, which represents a spiritual aspect of civilization having an anthropological approach, is the spiritual asset of nation and society, which has a twofold interaction with religion; an interaction based on truth and truth seeking. According to this twofold interaction, religion which approves the categories of different cultures, produces right and real results. Motahari’s slogans are based on truth and he avoids discriminating on the grounds of race, class and color. Therefore, seekers after truth from different races and nationalities readily accept his ideas. Anthropology based on the theory of truth-seeking nature, sociology based on the unique type of communities and epistemology based on true and absolute perceptions explain the foundations of this dialogue. Islam is a religion for life according to which this religion has knowledge and ability which give form cultural dynamic of attraction and repelling. Dividing culture into high and popular, considering religious facts to have no time or place, cultural elitism, having a positive view about the role of people in reaching the audience and the open cultural environment are other features of Ayatollah Motahari's cultural ideas.
    Keywords: religion, culture, relationship between religion, culture, Ayatollah Motahari
  • Mahdi Sobhaninezhad*, Ali Moqadam Zadeh, Hassan Najafi Page 23
    The present study aims at investigating the effective ways to fosterthe culture of sacrifice and martyrdom in schools in view of the high school teachers in Qom. This research usus a "descriptive" method and a practical approach. The survey sample consists of 2925 teachers who teach in the high schools in Qom for the year 1393-1394.The measurement technique is a valid and reliable questionnaire designed by the researcher, and the results were analyzed through using descriptive and inferential statistics. The major findings of this study indicate:1. According to the teachers, among the four strategies effective for fostering the culture of sacrifice and martyrdom at schools, the educational strategies are the most effective (mean: 4.21), and the research strategies are least effective(mean:2). 2. Demographically, no significant difference (p <0 /05) is detected in the respondent's views.
    Keywords: culture of sacrifice, martyrdom, high school, strategies, institutionalization
  • Kazem Hajizadeh, Hamid Dehghaniyan* Page 41
    The name of place plays a clear role in giving identity to the place and people living in it. Giving meaning to the area is determined by various mechanisms one of which is name-giving. Changing the border between names into a border between places; is in fact the first step to the establishment of place identity, which plays an important role in giving identity to life and social interactions. This paper makes a study of Tehran in as far as name-giving and the name of places and their implications are concerned during the periods before and after the Islamic Revolution, and seeks to deal with the main and salient points of this topic. Using a fair description, categorized technics and descriptive statistics, this paper has listed the names of Tehran’s districts and parishes which are nearly 500 and examined them. The results show that the names which are derived from human names indicating leadership sanctity, heroes, ruler and governor and names consisting of the word ‘’Abad’’, which shows the rural nature of these places are very common. Among the findings of this research are the policy of the dominant power in the name-giving of places in every period and the necessity of the attention which the management and civil planning give to biological-skeletal dualism according to the rapid changes of development in urban areas in recent years.
    Keywords: area_place_giving a name_value system_place identity
  • Mostafa Hamadani*, Seyyed Mohammad Javad Vaziri Fard Page 63
    Morality is the most important constituent of Islamic culture, and Maaref Radio considers that it contributes to promoting knowledge, especially noble moral traits. Using a descriptive-analytical method, this research, which seeks to investigate the degree of the conformity of moral education programmes of Maaref Radio with the model of Islamic morality, analyzes the contents of the examples selected from among the programmes of this channel through a categorical and methodical method. This research is based on the context of the model of Islamic morality derived from Jame’ Al-Sa’dat and its study is based on a sample selected through a systematic classification method. The results of the research show that, these programmes do not always have complete conformity with the model of Islamic morality; that is, many dimensions, added dimensions and the components of the questions about Islamic morality are not considered in these programmes. Besides, these programmes deal with many topics beyond the model of Islamic morality and this has led to undermining the main elements of the model presented in the programmes.
    Keywords: Islamic morality, Maaref Radio, Radio programme, moral education programme of Maaref Radio
  • Zohreh Aly Nasab, Seyfallh Fazlollahi Ghomeshi, Hosein Karimiyan Page 87
    The aim of this study is to investigate the factors of knowledge creation and the policies of broadening and improving it in the state universities of Bushehr Province in the light of the view of the faculty members.The research uses a descriptive method and the survey sample consists of the faculty members of the state universities in Bushehr for the academic year 92-93. For analyzing data, descriptive and deductive methods, including T-test for comparing the means and analyzing the variancein the form of EVIEWS and SPSS software were used. The results show that the strategies relating to organizational culture, education system and empowerment play a positive role in the process of knowledge creation, with regard to organizational structure, relation of university with society and industry, procedure of drawing on human resources and research centers, current strategies play a negative role in creating knowledge. Besides, with regard to components like organizational culture, organizational structure, physical facilities, relation with industry, and scientific and international relations among research centers, no meaningful difference is detected in the participant's views in the universities of Bushehr. The organizational culture, the system of education and empowerment, and the system of evaluation and compensation of service, respectively, have the least weak points in the factors of knowledge creation.
    Keywords: management of knowledge, the division of knowledge, knowledge creation, knowledge creation factors, faculty
  • Mohsen Manteghi* Page 109
    Cultural managers are the managers who take charge of the cultural activities of the country according to the different posts they have in the organizations. They do strategic, supportive or executive activities on different levels. In order to manage the organizations, the managers of Islamic society should develop their abilities according to the holy Qur’an. Resting on the teachings of the holy Qur’an, these managers should have different skills so that they may be able to run the cultural affairs of the society. The aim of this research is to recognize the managers’ skills from a Qur’anic viewpoint. This research, which uses an ‘’analytical-descriptive’’ method, is based on the interpretive and inferential perception of the Qur’an commentaries. Making use of finding in the field of management, this paper seeks to draw out the skills of cultural managers from the holy Qur’an. This research investigates the most important skills of cultural managers, including; ‘’cultural intelligence’’, ‘’cultural variation’’, ‘’cultural leadership’’ and ‘’strategic cultural thought’’.
    Keywords: cultural skill, management, cultural intelligence, cultural variation, cultural leadership, strategic thought
  • Mohammad Fooladi*, Maryam Hasanpour Page 133
    Using an analytical and documentary approach, this paper seeks to conduct a sociological study of the meaning, concept, role, status and use of symbols in life believes that man's social life cannot continue without symbols. Man is a social creature, and interaction, exchange of thoughts and ideas, and establishing relations with fellow human beings, are pre requisites for social life and they require the use of symbols. Therefore, generally speaking, all aspects of human life are symbolic. The instruments of this interaction are language, script, writing, gesturing, pointing, encryption, sign and symbol, which encompass like man's surroundings, and dominate his life so that the interaction and communication with the world around him will not be possible without understanding the meaning of these symbols. The main function of symbols in human life is to foster cooperation and solidarity. They also serve as an indication of individual's strong attachment to a particular nation and culture. The two important functions which symbols have in the field of architecture and man's social environment are "the expression of meaning" and "creating a sense of identity". Each symbol and sign relating to this field is a manifestation of a sense of relation with and dependence on the culture of a particular society. As these signs are frequent in our daily life, they heighten a certain sense of meaning and identity.
    Keywords: symbol, sign, symbol, code, symbolism, symbol, culture